Vad är Storyblok?

Storyblok är ett molnbaserat headless content management system (CMS) – ett flexibelt och effektivt sätt att hantera innehåll över olika plattformar. Det är lättanvänt och snabbt. Att det dessutom inte krävs några säkerhetsuppdateringar av användaren av systemet gör Storyblok till ett intressant val av CMS för moderna digitala applikationer.

Robot som blir snurrig av alla tekniska ramverk

Var är skillnaden mot traditionella CMS?

I vanliga CMS, som Wordpress och Drupal, är backend (där man hanterar och redigerar innehåll) och frontend (där innehållet visas upp) ihopkopplade. Det betyder att man är bunden till just den plattformen och teknologin för att generera en applikation, exempelvis en webbplats.

I ett headless CMS är backend fristående från frontend och man är därmed inte längre bunden till ett visst specifikt system för att visa innehåll. Så medan man som tidigare hanterar innehållet i CMS:et så det nu fritt fram att välja själv vilken teknik man vill för att generera innehållet, alltså att visa det utåt för besökarna. Det här innebär att man kan hantera innehåll på ett och samma ställe (i Storyblok) men presentera det i flera olika applikationer (webbplatser, mobilappar, spel, etc).

Prestanda

Storyblok levererar innehåll blixtsnabbt och har en bildhanteringstjänst i världsklass vilket gör att de applikationer som använder sig av innehållet som hanteras i Storyblok blir serverade väldigt effektivt. Webbplatser som använder Storyblok blir i regel alltså snabbladdade vilket har positiva effekter på både användarupplevelse och sökmotoroptimering (SEO).

Varför behövs inga säkerhetsuppdateringar?

Vi är vana vid att CMS kräver löpande säkerhetsuppdateringar. Men Storyblok hanteras av leverantören som sköter uppdateringar automatiskt som en del av driften av systemet. Att Storyblok inte har ett stort bibliotek med plugins eller moduler (något som brukar framhållas som en nackdel), blir här en styrka. Eftersom det inte finns ett omfattande ekosystem av externa tillägg minimeras behovet av ständiga uppdateringar och korrigeringar.

Vad passar Storyblok till?

Användningsområdena för Storyblok är egentligen obegränsade. Systemet passar bra för webbapplikationer, e-handel, mobilapplikationer och andra digitala plattformar. Storyblok kan också kombineras med andra tjänster, exempelvis e-handelsplattformen Shopify.

Systemets starka sidor:

  • Flexibilitet. Innehåll hanteras på ett ställe men kan användas på olika webbapplikationer och appar.
  • Användarvänlighet. Ett modernt gränssnitt och en visuell redigerare gör redaktörsarbetet enkelt.
  • Prestanda. Snabba laddtider av innehåll och bilder.
  • Säkerhet. Inga säkerhetsuppdateringar krävs av användaren.

Utmaningar:

  • Begränsat utbud av plugins. Den som särskild funktionalitet och anpassade lösningar behöver behöver få det utfört av webbutvecklare.
  • Prissättning. Storyblok tar betalt per användare. Kostnaden blir därför hög när det finns många användare i organisationen.

Summa summarum

Storyblok är ett kraftfullt headless CMS med stor flexibilitet och användarvänlighet. Eftersom back- och frontend är separerade möjliggör det snabb utveckling och imponerande skalbarhet. Med ett modernt gränssnitt, visuell redigerare och stöd för flerspråkighet passar Storyblok för många typer av digitala plattformar.