Siffror som belyser Wordpress popularitet:

  • Används av mer än 45% av alla webbplatser (2023).
  • 65.2% av alla sajter som använder ett CMS står just på Wordpress.
  • Det har varit det snabbast växande CMS:et i över ett decennium.
  • Plugin-katalog omfattar idag cirka 60 000 kostnadsfria plugins.
  • Det finns dessutom tusentals så kallade Premium plugins som säljs direkt på olika marknadsplatser och på utvecklarnas egna sajter.

Framgångsfaktorerna stavas användarvänligt gränssnitt och ett stort ekosystemet av teman och plugins. Bland annat. Men CMS:et kommer inte utan sina egna utmaningar. Följ med när vi tar en titt på för- och nackdelarna med världens mest använda CMS.

Vad är Wordpress mest lämpat för?

När Wordpress lanserades 2003 var det som en ren bloggplattform. Och länge var det också många som betraktade det som ett enklare webbpubliceringssystem som passade till mindre avancerade sajter. Idag är det utvecklat till ett fullfjädrat kompetent CMS som används av många av världens mest kända företag och organisationer.

E-handel med WooCommerce

WooCommerce är ett e-handels-plugin som lägger till fullskalig e-handelsplattform. Det utvecklas av samma gäng som utvecklar Wordpress och passar både små och stora e-handlare och är en av världens mest använda e-handelsplattform. WooCommerce är mycket anpassningsbart och det är en av dess stora styrkor.

Fördelar

Användarvänlighet

WordPress är berömt för sitt användarvänliga gränssnitt som tillåter även icke-tekniska användare att snabbt hantera webbplatsinnehåll.

Det stora ekosystemet av teman och plugins

Plugins och teman används för att ändra utseende och funktionalitet och det finns ett enormt utbud av dem. Det är till och med ett stående skämt bland utvecklare att “there is a plugin for that” så fort ett behov av en ny funktion uppstår. I plugin-katalogen finns i skrivande stund (december 2023) omkring 60 000 kostnadsfria plugins. Utöver det finns hela ekosystemet av så kallade Premium plugins som kostar pengar, men som samtidigt ofta kommer med utökade funktioner, support, utförlig dokumentation och regelbundna uppdateringar.

Tillgången på utvecklare och redaktörer

Just eftersom webbplatser i Wordpress är så vanligt förekommande finns det idag en väldigt stor grupp av utvecklare över hela världen som kan utveckla i det. Det betyder att det kan vara enklare att byta leverantör av utvecklingstjänster än om ett webbprojekt bygger på ett mindre vanliga CMS. Storleken i sig blir med andra ord en slags framtidssäkring. Att CMS:et är så utbrett innebär dessutom att det idag finns många webbredaktörer som har erfarenhet av att arbeta i CMS:et.

Ett aktivt community

Wordpress har ett stort och aktivt användar-community. Det finns otaliga forum, bloggar och grupper i sociala medier där användare kan få hjälp, dela sina erfarenheter och lära sig av varandra. Idag är det troligtvis det mest supportade CMS:et i världen.

SEO-vänligt

WordPress är i grunden SEO-vänligt och det finns många plugins som sajtägare kan använda för att underlätta sökmotoroptimeringen av sina webbplatser.

Uppdateringar och säkerhetsåtgärder

Wordpress-teamet arbetar ständigt med att förbättra plattformen och släpper regelbundet uppdateringar för att åtgärda sårbarheter och förbättra säkerheten. Även teman och plugins uppdateras regelbundet men här beror uppdateringsfrekvensen på den utvecklare eller det företag som skapat temat eller plugin:en.

Nackdelar

Sårbarhet

Välbyggda Wordpress-sajter inte sårbara i sig. Men pga dess popularitet blir det också uppmärksammat av hackare och kriminella aktörer. Så i kraft av sin storlek är Wordpress utsatt, ja.

Även den enorma tillgången på tredjeparts-plugins utgör en potentiell risk: plugins riskerar att inte få inte samma säkerhetsgenomlysning som webbplatserna själva, och ibland använder sajtägare plugins som har “övergivits” av sina utvecklare och inte längre säkerhetsuppdateras. Det är därför svårt för en person utan djupare kunskap om plugin-utveckling att avgöra om ett visst plugin är tillförlitligt eller inte.

Statistik visar också att de webbplatser som hackas ofta är av äldre versioner, detsamma gäller plugins och teman. Det gäller alltså att hålla CMS, teman och plugins uppdaterade med de senaste versionerna.

Överanvändning av plugins

Med den stora mängden tillgängliga plugins kommer frestelsen att lite omotiverat använda sig av för många av dem. Och ett överutnyttjande av olika plugins kan leda till tekniska konflikter, långsammare laddningstider och säkerhetsproblem. Ibland krävs det därför erfarna utvecklare för att säkerställa att alla plugins och teman samspelar och hanteras på ett kompetent sätt. Och ibland krävs det faktiskt att man bygger helt skräddarsydda lösningar istället!

Många kraftfulla plugins har avgifter

Wordpress är open source. Men det betyder inte alltid med automatik avgiftsfritt när det kommer till plugins. Det finns visserligen många kostnadsfria plugins i katalogen på wordpress.org, men när det kommer till tredjepartsutvecklade premium plugins är tvärtom många av de mest populära tjänsterna avgiftsbelagda, ofta med en årsavgift eller en engångskostnad.

Prestanda

Webbplatser byggda på Wordpress kan bli långsamma om de inte optimeras korrekt, särskilt om de använder tunga teman eller många plugins. Användarupplevelsen blir lidande och prestandaförlusten kan göra att en webbplats rankas lägre av Google och andra sökmotorer.

Slutsats

WordPress är idag en kraftfull plattform och ett mycket populärt CMS. Dess användarvänlighet, massiva popularitet, och stora utvecklar-community gör det till ett enkelt val för många sajtägare. Samtidigt är det viktigt att vara medveten om plattformens utmaningar, till exempel hur olika teman och plugins samspelar med varandra. Det kan anpassas i detalj efter dina behov – förutsatt att du hanterar dess komplexitet med omsorg och teknisk förståelse.

Så arbetar vi på Oxys med Wordpress

Oxys är en webbyrå i Stockholm som är specialister på Wordpress med lång erfarenhet och otaliga webbplatser i portföljen. Utöver webbutveckling så har vi blivit specialister i bevakning och säkerhetsuppdateringar av CMS, teman och plugins. Vi använder optimerade hosting-tjänster och har färdiga serviceavtal med tillhörande SLA för löpande drift och support av våra kunders webbplatser.